Tutkimusta suomalaisen ruoan viljelyn hyväksi
08.08.2014 14:45

Räpin koetila on tutkinut ja kehittänyt suomalaisten kasvisten viljelyä jo 60 vuotta nykyisen Apetitin alla. Ensimmäiset vuodet se keskittyi vain sokerijuurikkaaseen, mutta jo 1960-luvulta alkaen siellä on viljelty monipuolisesti eri vihanneksia. Apetitin viestintäpäällikkö Mikko Merisaari pysähtyi tarkastelemaan herneiden koeviljelmää, jonka parissa Henri Mäki työskentelee. Tutkimusagrologi Suvi Hara on tekemisissä kaikkien tilan koeviljelysten kanssa, muun muassa tämän kesän uuden yhteistyökumppanien kanssa toteutetun kastelututkimuksen, jossa tutkitaan, kuinka vetyperoksidia voidaan käyttää sinilevien torjuntaan. Lisää ASK 12.8.

 
Onnistunut turvekausi katkesi sateisiin
06.08.2014 15:45

Kolmatta kesää aktiivisessa turpeennostossa oleva Eurassuo ehti tuottaa keskimääräisesti turvetta, vaikka sen tuotantokausi tänä kesänä päättyi aikaisin, jo heinäkuun alkupuolella alkaneisiin rankkasateisiin, joiden aikana suolle satoi ainakin 100 milliä. Kekkilän turvetuotantovastaava Mikko Kylä-Setälä esitteli turvesuon avoimien ovien päivässä muun muassa suon ympäristönsuojelumenetelmiä. Viimeinen vaihe suon kuivatusvedelle ennen matkaa mittakaivon kautta luonnonvesiin on mättäiden läpi suodattaminen. Lisää ASK 7.8.

 
Pohjavedet alhaalla – vältä turhaa vedenkäyttöä
06.08.2014 15:37


Pitkä kuiva ja kuuma kausi säässä on laskenut pohjavesien pinnat alhaisiksi. Eurassa hellesään vaikutukset näkyvät vesihuoltolaitoksella nousseina kulutuslukuina.

– Tällä hetkellä talousvettä pumpataan verkkoon noin 30 prosenttia enemmän kuin normaalisti. Ja samalla pohjavesipinnat ovat laskusuunnassa, käyttöpäällikkö Kalevi Tuominiemi sanoo.

Yksikin sadepäivä näkyy selvästi vesilaitoksella laskevina kulutuslukuina.

– Helteellä käydään enemmän suihkussa, mutta sadepäivien luvut kertovat, että vettä käytetään paljon kasteluun, vesilaitoksen hoitaja Markku Vieno toteaa.

Vesilaitoksella toivotaan, että ihmiset käyttäisivät vesijohtovettä maltillisesti kasteluun tai käyttäisivät sadevettä. Lisää ASK 7.8.

 
Elijärvi kutsuu kalastajia
05.08.2014 11:59

Pyhäjärven jälkeen Yläneen toiseksi suurin järvi, Elijärvi kylpee helteessä, ja kalastusta säätelevän Elijärven osakaskunnan varapuheenjohtaja Matti Partala näyttää kaislikkoisen rannan keskeltä avautuvaa näkymää. Rantaan aivan Heinijoelle johtavan vanhan Honkilahdentien varrelle on kunnostettu sepelillä päällystetty veneenlaskupaikka, jolle toivotaan nyt ahkeraa käyttöä. Kesämökkejä Elijärven rantamilla riittää, mutta nyt järvelle pääsevät ensi kertaa helposti myös muutkin.

Monelle melkoisen tuntemattomaksi jäänyt Elijärvi tarjoaisikin kalastusta hallitsevan osakaskunnan väen mukaan melkoisia kalansaaliita muillekin kuin järven vakiokäyttäjille. Rehevä ja kalaisa järvi nimittäin voi sitä paremmin, mitä enemmän järvellä myös kalastetaan.

– Esimerkiksi myyntikokoista, metrin mittaista ankeriasta löytyy Elijärvestä, kun vain joku pyytäisi sitä pois, sanoo osakaskunnan puheenjohtaja Jarmo Nyman.

Nymanin mukaan enemmänkin siis järvellä voisi kalastaa, sillä ankeriaan lisäksi myös isoa haukea, hyvän kokoista ahventa ja lahnaakin on mukavasti.

Ylipäätään kalakanta on Nymanin mukaan aina sitä parempi, mitä enemmän Elijärvellä kalastetaan.

Lisää Elijärven kalastuksesta ASK 5.8.

 
Löylypäivillä rikottiin yleisöennätyksiä
04.08.2014 16:01

Lapin 35:nnet Löylypäivät sujuivat tänä vuonna ennätyksiä rikkoen. Esimerkiksi Patolammen partaalla -tapahtumassa yleisömäärä ylitti yli tuhannen kävijän rajan. Myös uudet tapahtumat yrityssuunnistuksineen saivat väen liikkeelle.

Patolammen lavalla yleisöä viihdyttivät perjantai-iltana juontaja Veepee Lehto, Lapin VPK:n soittokunta, Pukinsarven tröötöttäjät ja illan pääesiintyjä Antti Railio. Lappi sai jälleen myös uuden löylyisännän ja -emännän Kari Tuomisesta ja Kaija Koskisesta.

Lisää Lapin löylypäivien tunnelmista ASK 5.8.

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 2 / 48