Ota kantaa
Mihin pian valittavien kirkkovaltuutettujen tulisi keskittyä?
 
Nimiä lääkärin puolesta
20.10.2014 15:58

Panelialaiset ovat huolestuneet palvelujen kaikkoamisesta. Nyt ovat lähdössä terveysaseman lääkäripalvelut. Hannu Niemi on vienyt nimilistoja useaan paikkaan Paneliassa ja Kiukaisissa. Apteekkari Marja Saarelainen ottaa kantaa apteekkinsa takia. ASK 21.10.

 
Kemikaalipäästöstä vaaditaan sakkoja
20.10.2014 15:53

Jujo Thermal Oy:lle vaaditaan käräjäoikeudessa 60 000 euron yhteisösakkoa ja neljälle johtajalle sakkoja ympäristön turmelemisesta. Lämpöpaperitehtaan päällystekeittämöltä pääsi toukokuussa 2011 Eurajokeen kehitinaineena käytettävää kemikaalia, ympäristölle haitallista bisfenoli A:ta.

Syytteessä ovat silloiset toimitusjohtaja, tuotantopäällikkö, kehityspäällikkö-ympäristövastaava ja tuotekehitysjohtaja, jotka syyttäjän mukaan ovat tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta mahdollistaneet kemikaalin pääsyn jokeen.

Syyttäjän mukaan prosessissa ei ollut käytössä parasta mahdollista tekniikkaa, vaikka tehtaalla muissa prosesseissa oli. Päästön aiheuttaneessa jauhimessa oli käsikäyttöinen venttiili, joka unohdettiin sulkea. Valvonta ei ollut riittävää eikä turvajärjestelyjä häiriöiden varalta ollut. Kemikaalisäiliö ei hälyttänyt, vaikka alkoi tyhjentyä.

Syytteen mukaan yhtiö on laiminlyönyt ympäristölupaa hakiessaan mainita bisfenolista, vaikka on käyttänyt sitä koko toimintansa ajan 1990-luvulta asti. Lupaehdoissa ei tästä syystä ole ollut vaatimuksia valvonnasta ja varojärjestelyistä.

Yhtiö ei myöskään ole ilmoittanut JVP-Eura Oy:lle kemikaalin käytöstä, jolloin pitoisuuksia ei ole tarkkailtu jätevedenpuhdistamollakaan.

Bisfenolia ehti mennä jokeen kolmen tunnin ajan noin 750 kiloa. Haitaton pitoisuustaso joessa ylittyi 450-kertaisesti.

Päästö vaikutti osaltaan kalaistutusten epäonnistumiseen ja kalaston taantumiseen. Jokivarren puutarhalla kastellut 7 000 kukkaa vioittuivat myyntikelvottomiksi. Vedenotto joesta keskeytettiin ja yksi uimaranta asetettiin käyttökieltoon muutamaksi päiväksi.

Käräjäoikeus aloitti jutun käsittelyn maanantaina Raumalla. Siihen on varattu kolme päivää.

Yhtiön nykyinen tehtaanjohtaja Matti-Pekka Vanninen toteaa julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa, että onnettomuus johti Kauttuan tehtaalla useisiin parannuksiin ja henkilöstön koulutuksen ja ohjeistuksen tarkentamiseen. Myös poistovesiä käsittelevää puhdistamoa on laajennettu.

– Onnettomuus johtui ennakoimattomista laitevioista ja inhimillisestä erehdyksestä. Bisfenoli on haitallinen, mutta ei myrkyllinen ja hajoaa vedessä nopeasti, Vanninen sanoo.

Tutkintapyynnön päästöstä teki Ely-keskus.

 
Sata vuotta edunvalvontaa
16.10.2014 08:18

Paperiliiton Kauttuan osasto 7 on saavuttanut kunnioitettavan sadan vuoden iän. Sen kunniaksi jäsenistö kokoontuu lauantaina urheilutalolle juhlaan, jossa julkistetaan osaston historiakirja.

Ammattiosaston puheenjohtaja Pertti Susi kertoo, että oikeasta perustamisvuodesta ei ole täyttä varmuutta, koska vanhoja asiakirjoja on hävinnyt kansalaissodan aikana.

– Vanhin osastoon liittyvä kirjallinen materiaali on kirpputorilta aivan sattumalta löytämäni Suomen Työväenlainsäädäntö-kirja, jonka alkusivuilta ilmenee, että se on hankittu paikallisen Paperiteollisuustyöväen ammattiosaston kirjastoon vuonna 1919.

Kauttualla käynnistyi puuhioke- ja pakkauspaperitehdas vuonna 1907. Työväestön olot olivat silloin huonot ja aika pian järjestäytyminen tuli ajankohtaiseksi, jotta voitiin porukan voimin neuvotella työoloja paremmiksi.

– Ammattiosaston jäsenmäärä oli huipussaan vuonna 1986, jolloin heitä oli 1 298. Tämänhetkinen jäsenmäärä on 860 ja heistä on työssä käyviä reilu 400, Pertti Susi toteaa. Lisää ASK 16.10.

 
Panelian terveysasemaa suunnitellaan suljettavaksi
15.10.2014 15:52

Panelian terveysaseman lääkäripäivystystä suunnitellaan lopetettavaksi. Asia on mukana Euran kunnan ensi vuoden talousarvioesityksessä, joka tulee myöhemmin kunnanhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn.

–Talousarvioesityksessä on, että terveysaseman lääkärivastaanoton lopettamista alettaisiin suunnitella ja mahdollisesti toteuttaakin, sanoo johtava lääkäri Terhi Holmström.

Hänen mukaansa syyt muutokseen ovat etenkin toiminnallisia, mutta syitä on myös kustannuksissa. Euraa on vaivannut jo vuosia krooninen pula lääkäreistä, ja vajetta on jouduttu paikkaamaan vuokralääkäreillä.

Tällä hetkellä Panelian terveysasemalle on päässyt kiireettömälle lääkärinvastaanotolle nopeammin kuin Euran pääterveysasemalle, ja Terhi Holmströmin mukaan suuri osa asiakkaista on tullut muualta kuin entisen Kiukaisten kunnan alueelta.

Lisää ASK 16.10.

 
HK investoi – Eura vahvoilla
13.10.2014 16:28


HKScan suunnittelee merkittävää tuotantolaitosinvestointia. Selvitettävänä on Euran tuotantolaitoksen uudistus ja laajentaminen tai uuden laitoksen rakentaminen Länsi-Suomeen, todennäköisimmin Euraan. HKScanin hallitus on myöntänyt suunnitteluluvan kahdelle hankkeelle, 35–65 miljoonan euron tuotantolaitosinvestoinnille Länsi-Suomeen ja 20 miljoonan euron tuotantolaitosinvestointiin Viron Rakvereen. ASK 14.10.

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 2 / 55