1.2.2023 13.55
Uutiset
 
Esa Viippola

Kristil­lis­de­mok­raattien Varpu Kivelä kampanjoi eduskun­ta­vaa­leissa joustavamman työn ja perheen yhdistämisen puolesta

Panelialainen Varpu Kivelä on toista kertaa ehdolla eduskuntaan. Vaunuissa tuhisee kolmikuinen kuopus, ja vaalikampanjakin keskittyy perinteisiin arvoihin ja perheiden hyvinvointiin.

Panelialainen Varpu Kivelä on toista kertaa ehdolla eduskuntaan. Vaunuissa tuhisee kolmikuinen kuopus, ja vaalikampanjakin keskittyy perinteisiin arvoihin ja perheiden hyvinvointiin.

Esa Viippola

Eu­ra, Pa­ne­lia | Var­pu Ki­ve­lä te­kee edus­kun­ta­vaa­li­kam­pan­jaan­sa pe­rin­tei­siin ar­voi­hin tu­keu­tu­en.

– Mie­les­tä­ni ih­mi­sil­lä pi­täi­si ol­la hyvä ol­la ko­to­na, ja elä­mi­sen pi­täi­si ol­la sekä in­hi­mil­lis­tä et­tä koh­tuu­hin­tais­ta.

Ko­to­na pär­jää­mi­seen liit­tyy myös Ki­ve­län oma vaa­li­tee­ma so­si­aa­li­pal­ve­lui­den neu­von­ta­pis­teis­tä.

– Kai­kil­la ei ole ny­ky­ään vält­tä­mät­tä va­raa kul­kea esi­mer­kik­si ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lui­hin. Mi­nun eh­do­tuk­se­ni on neu­von­ta­pis­tei­den pe­rus­ta­mi­nen esi­mer­kik­si tu­han­nen asuk­kaan kes­kit­ty­miin. Siel­lä sai­si mi­tat­tua ve­ren­pai­neen, so­ke­ri­ar­vot ja muu­ta pien­tä, ja va­li­koi­mas­sa voi­si ol­la myös mie­len­ter­veys-, päih­de- ja työ­e­lä­mä­pal­ve­lui­hin oh­jaa­mis­ta. Tätä kaut­ta voi­si saa­da syr­jäy­ty­nei­tä töi­hin, ja van­huk­sil­le tämä oli­si hyvä pal­ve­lu, Ki­ve­lä ker­too.

Tä­män li­säk­si Ki­ve­lä al­le­kir­joit­taa täy­sin puo­lu­een­sa kam­pan­ja­tee­man pien­ten ja per­hei­den par­haak­si.

– Lap­sil­la pi­tää ol­la hyvä ol­la. Jos heis­tä pi­de­tään huol­ta, se kan­taa he­del­mää myö­hem­min esi­mer­kik­si psyyk­kis­ten on­gel­mien eh­käi­sys­sä.

Myös kris­til­lis­de­mok­raat­tien aja­tuk­set hy­väs­tä hoi­vas­ta ja huo­len­pi­dos­ta tun­tu­vat lä­hei­sil­tä. Puo­lu­een pe­ri­aat­tee­na on, et­tä ta­kuu hy­väs­tä hy­gie­ni­as­ta, ruo­kai­luis­ta, ul­koi­luis­ta ja yh­tei­söl­li­syy­des­tä to­teu­tui­si kai­kis­sa hoi­va­yk­si­köis­sä kaut­ta maan.

– Li­säk­si on tär­ke­ää, et­tä yrit­tä­jyys on kan­nat­ta­vaa jat­kos­sa­kin. Tämä on tär­ke­ää sen­kin ta­kia, et­tä voim­me Sa­ta­kun­nas­sa tu­le­vai­suu­des­sa­kin saa­da ruo­kaa lä­hel­tä, Ki­ve­lä to­te­aa.

Miten hoidetaan satakuntalaisia?

Var­pu Ki­ve­län mu­kaan sote-uu­dis­tus on teh­ty sai­ras­ta­vuu­den mu­kaan, ei­kä esi­mer­kik­si ter­veyt­tä edis­tä­viä pal­ve­lui­ta ole huo­mi­oi­tu tar­peek­si. Sii­nä val­ti­on pi­tää jat­kos­sa tu­kea kun­tia.

Hy­vin­voin­ti­pal­ve­lui­den ra­hoit­ta­mi­seen löy­tyy mah­dol­li­suus työn­te­on jous­tois­ta.

– Työn ja per­heen yh­dis­tä­mi­sen pi­tää ol­la jous­ta­vam­paa, esi­mer­kik­si osa-ai­ka­työt mah­dol­lis­ta­vat van­hem­pien läs­nä­o­lon las­ten­sa elä­mäs­sä. Työn te­ke­mi­sen pie­nel­lä­kin pro­sen­til­la tu­li­si ol­la ai­na kan­nat­ta­vam­paa kuin työt­tö­mä­nä olo, ja li­säk­si ko­ti­hoi­don­tu­ki pi­täi­si tar­kis­taa ylös­päin, Ki­ve­lä lin­jaa.

Suur­per­heen äi­ti huo­maut­taa myös, et­tä ko­ti­hoi­don­tu­en kun­ta­li­säl­lä voi­si saa­da sääs­tö­jä.

– Kun­nal­le on pie­nem­pi sum­ma tu­kea hei­tä, jot­ka ha­lu­a­vat hoi­taa lap­sia ko­to­na, kuin jär­jes­tää päi­vä­ko­ti­paik­ko­ja kai­kil­le, Var­pu Ki­ve­lä sa­noo.