19.2.2023 12.05
Uutiset
 
Elli-Mari Ahola

Perus­suo­ma­laisten Jyri Sarin ajaisi kansanedustajana edullisia energi­a­rat­kaisuja ja suomalaisen viljelijän etua

Kaksi pääasiallista Jyri Sarinin vapaa-ajanvietettä yhdistyvät vaalibussissa, jonka hän on itse rakentanut kampanjointia varten. Vanhan linja-auton sisältä löytyy kaksi pöytäryhmää, uudet sohvat, keittiö, tv ja majoitustilat – ja erikoisuutena äänen tahdissa välkkyvät koristevalot.

Kaksi pääasiallista Jyri Sarinin vapaa-ajanvietettä yhdistyvät vaalibussissa, jonka hän on itse rakentanut kampanjointia varten. Vanhan linja-auton sisältä löytyy kaksi pöytäryhmää, uudet sohvat, keittiö, tv ja majoitustilat – ja erikoisuutena äänen tahdissa välkkyvät koristevalot.

Elli-Mari Ahola

Eu­ra | Kaut­tu­a­lai­nen Jyri Sa­rin on suh­teel­li­sen tuo­re po­lii­tik­ko, mut­ta käy­nyt läpi jo mon­ta pää­tök­sen­te­on as­tet­ta: hän is­tuu en­sim­mäis­tä kaut­taan kun­nan­val­tuus­tos­sa, kun­nan­hal­li­tuk­ses­sa ja alu­e­val­tuus­tos­sa.

– Seu­raa­vak­si pre­si­den­tin­vaa­lit, hän nau­raa.

Va­ka­vas­ti pu­hu­en Sa­rin ker­too hu­rah­ta­neen­sa po­li­tiik­kaan tul­tu­aan va­li­tuk­si kun­ta­vaa­leis­sa.

– Odo­tan oi­ke­as­ti in­nol­la jo­kais­ta kun­nan­hal­li­tuk­sen lis­taa. Sy­ven­nyn asi­oi­hin to­sis­sa­ni ja ajan kans­sa.

Pe­rus­suo­ma­lai­seen po­li­tiik­kaan hän ko­kee hel­pok­si si­tou­tua, vaik­ka mi­kään puo­lue ei hä­nes­tä ole täy­del­li­nen.

– Tois­ten te­ke­miä pää­tök­siä ei pidä kri­ti­soi­da, el­lei it­sel­lä ole tar­jo­ta pa­rem­paa vaih­to­eh­toa, hän to­te­aa.

Hä­nen kes­kei­siä vaa­li­tee­mo­jaan ovat ener­gi­a­po­li­tiik­ka ja ko­ti­mai­nen ruo­ka.

– Ydin­voi­ma­la­kia pi­täi­si muut­taa si­ten, et­tä pie­ny­din­voi­ma­loi­den ra­ken­ta­mi­nen tu­lee kau­pun­geil­le mah­dol­li­sek­si. Se on edul­li­nen ener­gi­a­muo­to.

Hän pi­tää vih­re­ää siir­ty­mää oi­ke­a­na suun­ta­na ja ter­veh­tii ilol­la esi­mer­kik­si Eu­raan tu­los­sa ole­vaa au­rin­ko­voi­ma­laa.

– Mut­ta Suo­men tah­ti on lii­an no­pea. Mik­si mei­dän pi­tää ol­la niin pal­jon edel­lä mui­ta mai­ta? hän ih­met­te­lee.

Ko­ti­mai­sen ruo­an tu­le­vai­suu­des­ta hän on huo­lis­saan, sil­lä vil­je­li­jöi­den ku­lut ovat kas­va­neet vuo­sien saa­tos­sa pal­jon, mut­ta tuo­tot ei­vät. Hä­nes­tä maan­vil­je­ly tar­vit­si­si uu­sia tu­ki­muo­to­ja ja tiuk­ko­jen EU-sää­dös­ten huo­jen­ta­mis­ta.

– Ih­mi­set pu­hu­vat, et­tä ha­lu­a­vat syö­dä ko­ti­mais­ta ruo­kaa, mut­ta jo­tain pi­täi­si sit­ten myös teh­dä ko­ti­mai­sen tuo­tan­non hy­väk­si. Maan­vil­je­li­jät ovat pää­sään­töi­ses­ti sel­lais­ta vä­keä, joka ei va­li­ta, en­nen kuin on lii­an myö­häis­tä.

Päivystysajat kuriin

Sa­ta­kun­ta­lais­ten so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lu­jen saa­ta­vuu­des­sa hän nä­kee val­ti­o­val­lan ydin­roo­lin ra­hoi­tuk­ses­sa. Muu teh­dään nyt jo alu­eil­la.

– Kei­nol­la mil­lä hy­vän­sä oli­si päi­vys­tys­ten odo­tu­sa­jat saa­ta­va pai­net­tua vä­hin­tään kah­teen tun­tiin, hän lin­jaa.

Kan­sa­ne­dus­ta­ja­na Sa­rin nä­ki­si it­sen­sä po­lii­tik­ko­na, joka ai­dos­ti edus­taa kan­saa, kes­kus­te­lee ja kuun­te­lee ta­val­li­sia ih­mi­siä ja tuo sen poh­jal­ta esiin sa­ta­kun­ta­lai­sia vaih­to­eh­to­ja.

– Pu­he­li­me­ni soi nyt­kin joka viik­ko. Jos mi­nul­le esi­te­tyt aja­tuk­set ovat jär­ke­viä, läh­den aja­maan asi­oi­ta to­sis­sa­ni, mis­tä on saa­tu kun­nal­lis­po­li­tii­kas­sa näyt­tö­jä­kin.