Janne Mäntyharjulta (oik.) kuluu kotisirkkojen hoitamiseen päivässä muutama tunti. Myös sirkkafarmin osakas, Säkylän Vuorenmalla asuva maanviljelijä Vesa Mäenpää käy farmilla silloin tällöin. – Kun sirkoilla on optimaaliset olosuhteet eli tarpeeksi lämpöä, kosteutta, ruokaa ja vettä sekä munakennon ja ruokasylinterin tarjoamaa aktiviteettia, niitä ei juurikaan kuole, Mäntyharju kertoo. Yhdessä laatikossa voi kasvaa jopa noin 5 000 sirkkaa.
Veera Reko
Janne Mäntyharjun kotitilan pihapiirissä Säkylän Juvankoskella sijaitsee vanha kanala, jonka sisältä kuuluu päiväsaikaan kova siritys. Kun tilan isäntä avaa oven kanalan sisälle rakennettuun suuren olohuoneen kokoiseen sirkkakasvattamoon, vastaan hyökyy kosteus ja yli 30 asteen lämpötila.
– Tuollainen ääni lähtee, kun puoli miljoonaa sirkkaa hankaa jalkojaan yhteen. Sirkka on trooppinen eläin, joka vaipuu horrokseen ja kuolee luonnollisesti, kun ilma jäähtyy. Siksi täällä on lattialämmitys, Mäntyharju kertoo.
Mäntyharjun tilalla sirkkoja laitetaan pakastimeen kuukaudessa noin 100–150 kiloa. Tammikuussa toimintansa aloittanut säkyläläinen sirkkafarmi, Cricket Farming Finland Oy, on vasta hiljattain saanut ensimmäiset hyönteisensä jälleenmyyntiin. Idea sirkkojen kasvattamisesta on kuitenkin muhinut Mäntyharjun mielessä pidempään.
Lue lisää torstaina 18. heinäkuuta ilmestyneestä Alasatakunnasta, miksi säkyläläiset maanviljelijät perustivat sirkkafarmin ja millaisia ennakkoluuloja he ovat sen myötä kohdanneet.