Kolumnit
Eeva
 
Kalli
euralainen kansanedustaja
3.3.2022 7.05

Paluu perusasioihin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt koko maailmaa, myös meitä Pyhäjär­vi­seu­dulla. Venäjän toimet on laajasti tuomittu ja niihin on yhteisesti pakotteilla vastattu.

Uk­rai­na tar­vit­see nyt apua ja mo­nen­lais­ta tu­kea: po­liit­tis­ta, ta­lou­del­lis­ta, ma­te­ri­aa­lis­ta ja hu­ma­ni­taa­ris­ta.

Sa­mal­la kun au­tam­me Uk­rai­naa, mei­dän on huo­leh­dit­ta­va, et­tä oma va­rau­tu­mi­sem­me ja huol­to­var­muu­tem­me ovat ajan ta­sal­la. Pe­ru­sa­si­at ovat pa­lan­neet po­li­tii­kan kes­ki­öön. Ruo­ka­tur­va on yk­si huol­to­var­muu­den pe­rus­pi­la­reis­ta.

Py­hä­jär­vi­seu­tu on tä­män tur­vaa­mi­ses­sa eri­tyi­sen tär­ke­äs­sä ase­mas­sa. Ko­ti­seu­tum­me ruo­an­tuot­ta­jat ja koko laa­ja elin­tar­vi­ke­ket­ju ruok­kii tä­kä­läis­ten li­säk­si ison jou­kon suo­ma­lai­sia. Suu­ri osa suo­ma­lai­sis­ta syö joka päi­vä tääl­lä tuo­tet­tua ruo­kaa.

Ei siis ole isän­maan kan­nal­ta yh­den­te­ke­vää, mi­ten Py­hä­jär­vi­seu­dun ruo­ka­ket­ju pär­jää. Päin­vas­toin, sen elin­voi­ma on kan­sal­li­ses­ti tär­keä ky­sy­mys.

Va­li­tet­ta­vas­ti oma ruo­ka ei ole it­ses­tään­sel­vyys. Ruo­an­tuot­ta­jat ovat his­to­ri­al­li­sen vai­ke­as­sa ti­lan­tees­sa.

On löy­det­tä­vä ta­po­ja hel­pot­taa maa­ta­lou­den äkil­lis­tä kus­tan­nus­taak­kaa ja li­sä­tä tu­lo­ja, sil­lä omaa ruo­an­tuo­tan­toa ei ole va­raa me­net­tää. Jo­kai­sel­la ruo­ka­ket­jun len­kil­lä on täs­sä tär­keä osan­sa.

Vil­je­li­jän teh­tä­vä on tuot­taa puh­das­ta, laa­du­kas­ta ruo­kaa – ko­val­la työl­lä ja vah­val­la osaa­mi­sel­la. Päät­tä­jien teh­tä­vä on löy­tää rat­kai­su­ja akuut­tiin kus­tan­nusk­rii­siin ja luo­da toi­min­ta­e­del­ly­tyk­set kan­nat­ta­val­le ruo­an­tuo­tan­nol­le. Pan­keil­ta tar­vi­taan jous­ta­vuut­ta lai­no­jen mak­su­ai­ka­tau­lui­hin.

Elin­tar­vi­ke­mark­ki­noi­den teh­tä­vä on tar­kis­taa tuot­ta­ja­hin­nat ja ter­veh­dyt­tää so­pi­mus­käy­tän­nöt. Täs­sä vah­vim­mal­la osa­puo­lel­la, eli kau­pal­la, on ras­kain vas­tuu. Vas­tuul­li­suus ei saa jää­dä pel­käk­si pu­heek­si, sen on näyt­tä­vä myös te­ois­sa.

Ku­lut­ta­jan osa on vai­kut­taa va­lin­noil­laan. Lä­hel­lä tuo­te­tun ruo­an suo­si­mi­nen on pa­ras tapa tu­kea ko­ti­mais­ta ruo­ka­tur­vaa. Täl­lä seu­dul­la sii­hen on on­nek­sem­me run­saas­ti vaih­to­eh­to­ja, sil­lä ruo­an­tuot­ta­jia riit­tää niin La­pis­sa, Eu­ras­sa, Sä­ky­läs­sä kuin Pöy­ty­äl­lä.

Isän­maa tar­vit­see tääl­lä tuo­tet­tua ruo­kaa. Yh­tei­nen teh­tä­väm­me on pi­tää koko ruo­ka­ket­ju voi­mis­saan.

Ota kantaa