Siivu siivulta täyttyy 20 000 neliön tehdas, joka ehti viitisen vuotta olla tyhjillään.
Iida Rissanen-Vatja
HKScan Oyj:n Suomen markkina-alueen johtaja, euralainen Jari Leija paljasti jo syksyllä 2019, että "Euran tehdas palaa elintarvikekäyttöön". Hän oli vastikään itsekin palannut HK:lle ja tarttunut "savottaan", HK:n kurssin kääntämiseen uuteen nousuun.
Perinteinen lihatalo on viime aikoina säännöllisesti tuonut julki uutisia, jotka toteuttavat strategiaa laajemmasta ruokasalkusta. Siinä kasviksilla ja vihanneksilla on iso rooli. On erinomainen asia, että juuri tämä Euraan tyhjilleen jäänyt tehdas on isossa yhtiössä valittu toteuttamaan uusille alueille laajentuvaa tuotantoa ja että uutta kasvua haetaan paikallisten yhteistyökumppanien kautta.
Ensimmäisenä entiseen siipikarjatehtaaseen Euran Fankkeella asettui vuosi sitten salaattituotteillaan Mäkitalon Maistuvat Oy, jonka osaomistaja HKScan nykyään on 24,9 prosentin osuudella. Sittemmin talossa ryhdyttiin tekemään tamperelaisen Leivon Leipomon kaurapastaa. Viime kesänä HKScan kertoi aloittavansa tehtaassa välipala- ja valmisateriatuotannon niin, että ensimmäisiä tuotteita tulisi ulos syksyllä. Ja vastikään yhtiö uutisoi kumppanuudesta Vihannes-Laitilan kanssa: Euran tehtaassa aletaan valmistaa käyttö- ja kypsennysvalmiita tuoreita kasvistuotteita. Uusi yhteisyritys on nimeltään Kasviskonttori Oy, josta HKScan omistaa 80 prosenttia.
Pala kerrallaan kohoaa entisestään tämän seudun profiili merkittävänä elintarviketuotantoalueena: täällä on useita lähiseudulta raaka-aineensa hankkivia isoja yrityksiä, HK:n lisäksi Apetit, Sucros, Kivikylä, Länsi-Kalkkuna ja Mykora, ja lukuisia pienempiä.
Ellei työvoiman saatavuudesta synny pullonkaulaa, ovat "näkymät hyvät", kuten Leija pari vuotta sitten tiesi.