Seudun elintarviketeollisuus tarvitsee ammattilaisia, myös korkeakoulutettuja. Haku insinöörikoulutukseen on alkamassa.
Elli-Mari Ahola / arkisto
Kyseessä on tärkeä päänavaus täkäläiselle elintarvikealan korkeakoulutukselle. Merkittävää siinä on myös se, että haettaviksi tulevat 20 koulutuspaikkaa ovat nimenomaan täällä – lähellä alan yrityksiä ja yhdessä maan tärkeimmistä elintarvikemaakunnista.
Uusi linja alkaa Satakunnan ammattikorkeassa ensi syksynä, ja siihen voi hakea 15. maaliskuuta aukeavassa yhteishaussa. Ensimmäiset insinöörit valmistuvat 3,5–4 vuodessa. Opintoja voi suorittaa monimuoto-opiskeluna verkko- ja lähiopiskelun yhdistelmänä ja myös työn ohessa. Koko ajan ollaan lähellä työelämää, kun esimerkiksi harjoittelu-, opinnäyte- ja kesätyöpaikkoja on seudun yrityksissä ja opintoihin kuuluu vierailuja ja tutustumisia.
Opinnot sopivat niin nuorille kuin jo työelämässä oleville. Niihin voi pohjaksi hyödyntää vaikka WinNovan perus- ja ammattitutkintoja – eikä korkeakoulutus tietenkään mitenkään poista osaajatarvetta myös elintarvikealan ammatillisen toisen asteen tutkinnon suorittaneista.
Koulutuksen avaamisen taustalla on ennenkaikkea se, että elintarvikealan yritykset tarvitsevat osaajia. Pyhäjärvi-instituutti teki taustakartoitusta, joka toi selvästi esiin korkeakoulutuksen puutteen täällä. Se on tiedostettu myös seudun yrityksissä. Seitsemästä koulutushankkeessa mukana olevasta yrityksestä viisi on täällä eli Apetit Oyj, HKScan, Länsi-Kalkkuna Oy, Kivikylän Kotipalvaamo Oy ja Sucros Oy. Muut ovat Honkajoki Oy ja Landeli Oy. Hankkeessa on mukana myös Rauman Kauppakamari.
Paitsi että koulutus palvelee elintarvikealaa täällä, se nostaa osaltaan myös korkeakoulutettujen määrää. Satakunnassa nuorista ikäluokista 26,5 prosenttia suorittaa nykyään korkeakoulututkinnon, mikä on vähemmän kuin maassa keskimäärin.