Seudun elintarviketuotanto lisääntyy jälleen, kun HKScan aloittaa Eurassa välipalojen ja aterioiden valmistuksen. Toiminta sopii yhteen Mäkitalon salaattien kanssa.
Erkki Lehtilä
Viitisen vuotta lähes tyhjillään ollut vajaan kolmen hehtaarin teollisuuslaitos Euran Fankkeella on ollut kipeä muistutus yhtiön päätöksestä siirtää siipikarjatuotteiden tuotanto Raumalle. Vuonna 2015 tehty päätös oli raskas isku tälle seudulle.
Kariniemenä jo vuosikymmeniä sitten tunnetuksi tullutta kiinteistöä yritettiin välillä markkinoida uuteen käyttöön, ja HKScan itsekin käytti sitä Rauman uuden tehtaan ohessa muun muassa pakkaustöissä, mutta vasta viime keväänä alkoi tapahtua, kun Mäkitalon Maistuvat Oy:n salaattitehdas aloitti tuotantonsa siellä.
HKScan on vastikään ostanut osuuden yhtiöstä vahvistaakseen asemaansa kasvipohjaisissa aterioissa ja käynnistää nyt myös itse uutta toimintaa saman katon alla. Paikallisista raaka-aineista valmistettaviin välipalatuotteisiin keskittyvä uusi linjasto valmistuu ensi kesänä.
Päätökset ovat seurausta HKScanin vuonna 2019 päivitetystä strategiasta: lihaan keskittynyttä ruokataloa kehitetään entistä monipuolisemmaksi. Keväällä 2019 yritykseen johtajaksi palannut Jari Leija luonnehti päätöstä ottaa Euran tehdas uudelleen käyttöön yhdellä sanalla: järkevä.
Syynä on ensiksi valmisateriamarkkina, joka kasvaa yli kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Suomalaisten enemmistö korvaa jo päivän toisen lämpimän aterian välipaloilla. Vähittäiskaupassa ne ovat HKScanin mukaan yksi nopeimmin kasvava tuoteryhmä. Kasvua on vielä korona lisännyt. Toiseksi HKScanilla on Eurassa omat, kohtuumuutoksin sopivat ja logistisesti erinomaisella paikalla sijaitsevat tilat panostaa tähän kasvavaan markkinaan.
Ratkaisut ovat osa laajempaa liiketoimintasuunnitelmaa, jonka ansiosta lähivuosina arvioidaan saatavan tänne merkittävästi lisää työpaikkoja. Kyllä tämä oli heinäkuun helteiden paras uutinen.