Tutun ostoskorin sisältö maksaa jo nyt enemmän kuin ennen.
Esa Viippola
Luonnonvarakeskus on arvioinut ruoan hinnan nousevan tämän vuoden aikana jopa kymmenen prosenttia. Nousun taustalla ovat paitsi Ukrainan sota ja ulkomaankaupan vaikeudet, myös pidempään kytenyt öljyn ja raaka-aineiden hintojen nousu.
Ruoan kallistuminen tuskastuttaa tavallista kansaa jo nyt, ja asiaa puidaan niin pöytäkeskusteluissa kuin tekstaripalstoilla. Täkäläistenkin perheiden on helpompi typistää kesälomareissut Kalajoen rantojen sijaan Yyteriin ja säästää näin bensaeuroja, kuin jättää kahvipaketit tai arkijuustot kauppojen hyllyyn. Ruokasuositusten noudattaminen, kuten kahdesta kolmeen viikoittaisen kala-annoksen valmistaminen, voi tuntua tutun ruokabudjetin paukkuessa ylivoimaiselta. Lähipiirin kalamiehet- ja naiset tulevat kullanarvoisiksi, mutta jos niitä ei ole, harvemmalla perheenäidillä on aikaa opetella virvelin varteen.
Joka tapauksessa ruoan hinnan nousu ajaa miettimään, miten oman ja huollettavien vatsat saisi täyteen ilman, että tili käy palkkakauden jälkeen miinusta. Suomalaisille tuttua on poimia, toki yhä useammin myös ostaa, pakkaset täyteen kotimaisia marjoja, ja onneksi kuluvasta marjakaudesta onkin povattu hyvää. Sieniäkin näyttää nousevan jo nyt, ja niitä tuntevat pystyvät noukkimaan ja säilömään niitä pitkän kauden ajan aina ensilumiin asti. Niitä voi käyttää esimerkiksi lihan jatkeena tai sen korvikkeena – säästön lisäksi lautasella lisääntyy myös terveellisen ja ekologisen ruoan osuus.
Kootusti edullisempiin ruokaostoksiin tarjotaan vinkkejä esimerkiksi Marttojen nettisivuilla. Marttojen mukaan edullisessa ruoanlaitossa avainsana on suunnitelmallisuus, ja itse tehty ruoka on yleensä edullisempaa kuin valmiina ostettu. Hyvät vinkit kannattaa nyt laittaa kiertämään.