29.9.2022 15.21
Uutiset
 
Riina Kaski

Kaivinkoneet urakoivat Savikolla – viemärikaivu menossa

Savikon alkuosan viemäröinnin urakoi panelialainen Kaivuu ja Kuljetus Nurmi Oy, josta maanantaina olivat paikalla Jari Vuohijoki ja taaimmaisessa kaivinkoneessa toimitusjohtaja Harri Nurmi.

Savikon alkuosan viemäröinnin urakoi panelialainen Kaivuu ja Kuljetus Nurmi Oy, josta maanantaina olivat paikalla Jari Vuohijoki ja taaimmaisessa kaivinkoneessa toimitusjohtaja Harri Nurmi.

Riina Kaski

image

Eu­ra | Sa­vi­kon alu­een al­kuo­san vie­mä­röin­ti­työt aloi­tet­tiin maa­nan­tai­na. Työl­le va­rat­tu mää­rä­ra­ha ei rii­tä, vaan val­tuus­to kä­sit­te­lee li­sä­mää­rä­ra­ha­pyyn­töä seu­raa­vas­sa ko­kouk­ses­saan.

Sa­vi­kon alu­een al­kuo­san vie­mä­röin­tiin on va­rat­tu 200 000 eu­roa, mut­ta suun­ni­tel­mien päi­vi­tys on pal­jas­ta­nut jo ke­säl­lä, et­tä eu­ro­mää­rä ei rii­tä. Tar­koi­tus on, et­tä mah­dol­li­sim­man moni pys­tyy liit­ty­mään viet­to­vie­mä­ril­lä, mikä nos­taa hin­taa. Päi­vi­tet­ty hin­ta-ar­vio on 350 000 eu­roa, jo­ten kun­nan­hal­li­tus päät­ti jo ke­sä­kuun 20. päi­vän ko­kouk­ses­saan ha­kea puut­tu­vaa 150 000 eu­roa val­tuus­tol­ta.

– Urak­ka on kil­pai­lu­tet­tu eh­dol­li­se­na ja työt aloi­tet­tu maa­nan­tai­na. Jos li­sä­mää­rä­ra­ha saa­daan, noin 30 kiin­teis­töä pää­see liit­ty­mään vie­mä­riin ja val­mis­ta on tä­män vuo­den lop­puun men­nes­sä. Joka ta­pauk­ses­sa töi­tä teh­dään myön­ne­tyn 200 000 eu­ron edes­tä, ve­si­huol­to­lai­tok­sen käyt­tö­pääl­lik­kö Jark­ko Le­mi­nen ker­too.

Vie­mä­röin­tiin kuu­luu laa­jen­nuk­ses­sa nel­jä jä­te­ve­si­pump­paa­moa.

Sa­vik­ko va­lit­tiin Eu­ras­sa vie­mä­ri­a­lu­een laa­jen­nu­sa­lu­eek­si, jot­ta liit­ty­vät kiin­teis­töt saa­daan var­muu­del­la pois kuor­mit­ta­mas­ta Ah­ma­so­jaa. Li­säk­si alu­een asuk­kaat ovat ol­leet ak­tii­vi­sia ja ker­to­neet ha­lu­a­van­sa liit­tyä kun­nal­li­seen vie­mä­riin.

– Kos­ka osa kiin­teis­töis­tä si­jait­see al­le 100 met­rin pääs­sä Ah­ma­so­jas­ta, haja-asu­tuk­sen jä­te­ve­si­a­se­tus oli­si aset­ta­nut joka ta­pauk­ses­sa vel­voit­tei­ta. Kun liit­ty­mis­ha­luk­kuut­ta löy­tyi, mo­lem­mat osa­puo­let hyö­ty­vät.

Yhdessä vähentämään vuotovesiä

Li­säk­si ve­si­huol­to­lai­tok­sel­la on Eu­ras­sa jat­ku­va pai­ne kor­ja­ta van­haa ver­kos­toa, jos­ta on vii­me ai­koi­na sa­nee­rat­tu be­to­ni­vie­mä­rei­tä ja -kai­vo­ja. Lop­pu­vuon­na jat­ke­taan pie­niä yl­lä­pi­to­sa­nee­rauk­sia.

Le­mi­nen toi­voo­kin, et­tä kun­ta­lai­set tar­kis­tai­si­vat kiin­teis­tö­jen­sä vuo­to­ve­si­ti­lan­teen. Sii­tä saat­tai­si saa­da sel­ke­ää kus­tan­nus­hyö­tyä.

– Jo­kai­sen kun­nal­li­seen vie­mä­riin liit­ty­neen oli­si hyvä tar­kas­taa omien jä­te­ve­si­tar­kas­tus­kai­vo­jen­sa ja joh­to­jen­sa kun­to sekä tar­vit­ta­es­sa kor­ja­ta vuo­ta­vat vie­mä­ri­ka­lus­teet. Tär­ke­ää on myös kat­soa, et­tei kui­va­tus­ve­siä joh­de­ta kiin­teis­töil­lä kun­nal­li­seen vie­mä­riin. Vuo­to­ve­det nos­ta­vat mer­kit­tä­väs­ti kus­tan­nuk­sia, jot­ka jää­vät vii­me kä­des­sä käyt­tä­jien mak­set­ta­vik­si.

Toi­saal­ta Eu­ras­sa on yhä kiin­teis­tö­kes­kit­ty­miä, joi­ta ei tois­tai­sek­si ole vie­mä­röi­ty. Yk­si niis­tä oli esil­lä kes­ki­viik­ko­na Eu­ran tek­ni­sen lau­ta­kun­nan ko­kouk­ses­sa, joka al­koi sen jäl­keen, kun leh­ti oli jo pai­nos­sa.

Kun­ta on ha­ke­nut Pa­ne­li­an Ka­ha­lan­kul­mal­le kun­nal­li­sen vie­mä­ri­ver­kos­ton toi­min­ta-alu­een pur­kua. Asi­an kä­si­tel­lyt Ete­lä-Sa­von ely-kes­kus ei kui­ten­kaan hy­väk­sy­nyt ai­et­ta, kos­ka Ka­ha­lan­kul­ma kuu­luu sen mie­les­tä taa­ja­ma­ko­ko­nai­suu­teen ja on poh­ja­ve­si­a­lu­et­ta. Li­säk­si nel­jän ki­lo­met­rin siir­to­joh­to mah­dol­lis­tai­si liit­ty­mi­siä alu­ei­den vä­lil­lä­kin.

– Kun­nan vel­voi­te ra­ken­taa jä­te­ve­si­ver­kos­to Ka­ha­lan­kul­maan jäi voi­maan, Le­mi­nen to­te­aa.

Pää­tö­seh­do­tuk­se­na oli saat­taa asia tie­dok­si tek­ni­sel­le lau­ta­kun­nal­le.

Ka­ha­lan­kul­ma on lii­tet­ty kun­nal­li­sen vie­mä­röin­nin toi­min­ta-alu­ee­seen jo vuon­na 2014, mut­ta mi­tään ei ole teh­ty, kos­ka maa­pe­rä pal­jas­tui ko­e­kai­rauk­sis­sa peh­me­äk­si. Put­kis­tot vaa­ti­si­vat yli­mää­räis­tä pe­rus­tus­ta. Li­säk­si kun­nan mu­kaan ve­den­käyt­tö on vä­häis­tä, sil­lä osa asuk­kais­ta on ikään­ty­nei­tä ja osa kiin­teis­töis­tä on va­paa-ajan asun­to­ja. Myös­kään Ete­lä-Sa­ta­kun­nan ym­pä­ris­tö­toi­mis­to ei voi toi­min­ta-alu­es­ta­tuk­sen ta­kia val­voa siel­lä haja-asu­tuk­sen jä­te­ve­si­a­se­tuk­sen to­teu­tus­ta.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram