30.3.2020 13.40
Uutiset
 

Valmiina testauksiin

Mahdolliset koronatestit pyritään ottamaan ulkona auton ikkunasta.

Mahdolliset koronatestit pyritään ottamaan ulkona auton ikkunasta.

Mirja Linnemäki

image

Eura, Säkylä | Koronatestejä on mahdollista tehdä nyt myös Euran ja Säkylän sotekeskuksissa, mutta niihin on THL:n tiukat kriteerit.

– Eu­ran so­te­kes­kuk­ses­sa teh­tiin vii­me vii­kon lo­pul­la yk­si ko­ro­na­tes­ti. Tu­los­ten saa­mi­nen Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sel­ta kes­tää kah­des­ta nel­jään päi­vään. Tä­hän men­nes­sä eu­ra­lai­sil­la ole ta­vat­tu yh­tään ko­ro­na­tar­tun­taa, Eu­ran joh­ta­va lää­kä­ri Lot­ta Arm­felt ker­toi maa­nan­tai­na puo­len päi­vän ai­kaan.

Ko­ro­na­tes­tauk­siin on Arm­fel­tin mu­kaan THL:n tiu­kat kri­tee­rit. Tes­te­jä voi­daan teh­dä esi­mer­kik­si ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­sil­le, joil­la on sel­vät ko­ro­nan oi­reet ja jot­ka ovat voi­neet al­tis­tua tar­tun­nal­le. Tes­ti voi­daan teh­dä myös, jos po­ti­laal­la on va­ka­va in­fek­tio, ja hän vaa­tii sai­raa­la­hoi­toa.

– Ko­ro­na­tes­tiä voi ky­syä ajan­va­rauk­sen kaut­ta, ja täl­löin hoi­ta­ja sel­vit­tää, on­ko po­ti­laal­la to­del­la­kin ko­ro­na­oi­reet ja täyt­tää­kö hän mit­tauk­sen kri­tee­rit. Asia hoi­tuu fluns­sa­po­lin kaut­ta, ja hoi­ta­ja ot­taa tes­tin pi­hal­la au­ton ik­ku­nas­ta tai tar­koi­tuk­seen va­ra­tus­sa huo­nees­sa, Arm­felt ker­too.

Säkylässä ollaan valmiina

Yli­lää­kä­ri Su­san­na Holm­lund ker­too, et­tä Sä­ky­lään saa­tiin en­sim­mäi­set ko­e­put­ket vii­me per­jan­tai­na. Tois­tai­sek­si tes­te­jä ei ole teh­ty.

– Pys­tym­me te­ke­mään tes­tin heti, kun joku kri­tee­rit täyt­tä­vä ot­taa yh­teyt­tä.

Sä­ky­läs­sä on teh­ty kah­des­ta huo­nees­ta eris­tä­mäl­lä "in­fek­ti­o­po­lik­li­nik­ka", jo­hon pää­see omas­ta si­sään­käyn­nis­tä. Tes­taa­mi­nen voi­daan Holm­lun­din mu­kaan teh­dä siel­lä, ja se on­nis­tuu myös ul­ko­na au­ton ik­ku­nas­ta.

Tes­tis­sä ne­nä­nie­lu­näy­te ote­taan pum­pu­li­pui­kol­la, ja lä­he­te­tään tes­tat­ta­vak­si. Sai­raan­hoi­to­pii­ri on an­ta­nut kun­nil­le tar­kat oh­jeet ko­ro­na­vi­ruk­sen tes­taa­mi­sen kri­tee­reis­tä. Esi­mer­kik­si oi­reet­to­mia ei tes­ta­ta lain­kaan.

Näköislehti

Instagram

Instagram