Blogi
Eija
 
Setänen
Olen euralainen ruokabloggaaja, ja perustin Kanapeet-blogini kolme vuotta sitten, kun lapset lensivät pesästä ja elämään jäi tilaa uusille harrastuksille. Olen aina kerännyt reseptejä, ja blogin pitikin olla vain oma reseptikirja, kunnes huomasin, että se kiinnostaa muitakin. Mottoni on, että herkullista saa helposti, ja tavoitteenani on tarjota ruoka-ohjeita, joilla voi helposti välttää valmisruoat lähikaupan aineksilla.
5.7.2016 11.10

Nyhtöpossu ja sen kastike

Kaiken maailman nyhtölihat ovat rantautuneet Suomeen, ja näyttää siltä että ne ovat tulleet jäädäkseen. Olen muutaman kerran valmistanut niitä possusta, naudasta, broilerista ja karitsastakin. Nyhtöliha jää herkästi kuivahkoksi. Tällä kertaa valmistus meni napakymppiin.

Nyhtöpossu

Nyhtöpossu

Eija Setänen

Mun pul­led pork eli nyh­tö­pos­su, jota tein ju­han­nuk­sek­si, oli su­per­me­he­vää ja ta­jut­to­man hy­vän ma­kuis­ta. Va­lit­sin li­hak­si ryp­si­pos­sun nis­kaa, kos­ka sen ras­vois­ta osa on niin sa­not­tu­ja peh­mei­tä ras­vo­ja. Ne ovat ko­via ras­vo­ja ter­veel­li­sem­piä, jo­ten en pois­ta­nut pais­to­lien­tä kyp­sen­ny­sas­ti­as­ta, vaan nyh­din pos­sun­li­han haa­ru­kal­la sen jouk­koon. Vä­hän yli kak­si­ki­loi­sen pos­sun an­noin hau­tua uu­nis­sa 95 as­tees­sa 14 tun­tia. Sen jäl­keen tein it­se bar­be­qu­e­kas­tik­keen pi­kai­se­na ver­si­o­na, jota kei­tet­tiin ko­koon vain va­jaa puo­li tun­tia. Sii­tä­kin tuli niin mai­ni­on ma­kuis­ta, et­tä jaan re­sep­tin kans­san­ne. Kas­ti­ke so­pii hy­vin myös kai­ken­lai­sen gril­li­ruu­an kas­tik­keek­si.

Pulled pork eli nyhtöpossu

rei­lu 2 kg:n pai­noi­nen (ryp­si)pos­sun nis­ka

maun mu­kaan suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria sekä pa­ria muu­ta maus­tet­ta, esim. pap­ri­kaa, tex­mex-maus­tet­ta tai pro­ven­cen yrt­te­jä

Ota liha läm­pi­ä­mään 1/2–1 tun­tia en­nen maus­ta­mis­ta. Jos li­ha­si on ol­lut va­kuu­mis­sa, kui­vaa sen pin­nat ta­lous­pa­pe­ril­la. Hie­ro maus­teet li­han pin­taan joka puo­lel­le ja an­na maus­tua vie­lä puo­li­sen tun­tia huo­neen­läm­mös­sä. Lai­ta liha uu­ni­vuo­kaan, pei­tä vuo­ka fo­li­ol­la ja an­na kyp­syä uu­nis­sa 95 as­tees­sa tois­ta­kym­men­tä tun­tia (oma­ni pai­noi 2,2 kg ja oli uu­nis­sa 14 tun­tia). Ota lop­pu­vai­hees­sa fo­lio pois li­han pääl­tä ja lai­ta pais­to­mit­ta­ri li­han pak­suim­paan koh­taan. Nor­maa­lis­ti pos­su on kyp­sää 77 as­tees­sa, mut­ta kun teet yli­kyp­sää li­haa, saa läm­pö­ti­la ko­ho­ta 90 as­tee­seen. Ota liha uu­nis­ta, pois­ta pais­to­mit­ta­ri ja lai­ta fo­lio vie­lä het­kek­si li­han pääl­le, et­tä se säi­lyt­tää me­he­vyy­ten­sä jääh­ty­es­sään. Kun liha on haa­le­aa, voit al­kaa rii­piä sitä haa­ru­kal­la pie­nik­si.

Savubarbequekastike

Savubarbequekastike

Eija Setänen

Savubar­be­qu­e­kastike

1,5 dl bar­be­qu­e­ket­sup­pia (Fe­lix)

1 dl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

0,5 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

0,5 dl tum­maa sii­rap­pia

1 1/2 sa­vu­pap­ri­ka­jau­het­ta

1/2 tl suo­laa

1/4 tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1/2 tl val­ko­si­pu­li­jau­het­ta

1/2 tl si­pu­li­jau­het­ta

2 tl worc­hes­ters­hi­re-kas­ti­ket­ta

1 dl ana­nas­pur­kin lien­tä tai ana­nas­me­hua

1 rkl Di­jon-si­nap­pia

1 tl kui­vat­tua tim­ja­mia mort­te­lis­sa jau­het­tu­na

1 rkl voi­ta

Lai­ta kaik­ki ai­nek­set kat­ti­laan lie­del­le ja keit­te­le hil­jal­leen ka­saan se­koi­tel­len, noin 1/2 tun­tia. Varo polt­ta­mas­ta so­ke­ria poh­jaan. Yk­si an­nos kas­ti­ket­ta riit­tää yh­del­le run­saan kah­den ki­lon nis­kal­le. Kas­ti­ke so­pii kaik­keen gril­lauk­seen ja säi­lyy jää­kaa­pis­sa pari viik­koa.

Kaa­da kas­ti­ke rii­vi­tyn pos­sun­li­han jouk­koon ja se­koi­ta huo­lel­li­ses­ti. Läm­mi­tä nyh­tö­pos­su uu­nis­sa 225 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia. Jos siir­rät sen eri tar­joi­lu­as­ti­aan, läm­mi­tä tar­joi­lu­as­ti­aa uu­nis­sa het­ki en­nen kuin siir­rät nyh­tö­pos­sun as­ti­aan. Nyh­tö­pos­su eli pul­led pork so­pii tar­jot­ta­vak­si sel­lai­se­naan vaik­ka uu­sien pe­ru­noi­den tai rii­sin kans­sa tai voit käyt­tää sitä täyt­teek­si ham­pu­ri­lai­siin, pi­ta­lei­piin, tor­til­loi­hin, hot do­gei­hin tai läm­pi­miin lei­piin.

Näköislehti

Instagram

Menovinkit

To 19.6. Ihan pihalla! -tapahtuma

klo 10–13 Sä­ky­län pää­kir­jas­ton piha-alu­eel­la (Si­va­rin­ku­ja 6). Kep­pa­ri­ra­ta, pa­lo­au­to pai­kal­la, mah­dol­li­suus teh­dä it­sel­le ju­han­nus­vih­ta, mu­siik­kia. Järj. Sä­ky­län kir­jas­to­pal­ve­lut.

To 19.6. Kesäpäivän musiikkihetki

klo 12 Sä­ky­län kir­kos­sa (Ran­ta­tie 247). Mik­ko Pel­ko­nen. Järj. Sä­ky­lä-Köy­li­ön srk.

Pe 20.6. Juhannusjuhla

klo 20–24 Yt­ti­län Ot­tas­sa kun­nan ui­ma­ran­nal­la (Yt­ti­län Ot­tan­tie 80, Sä­ky­lä). Puf­fet­ti, let­tu­ja, mak­ka­raa, pi­ka­mölk­kyä. Kok­ko syt­tyy sään sal­lies­sa klo 23. Järj. Yt­ti­län ky­läyh­dis­tys.

La 21.6. Kesäkirkko

klo 12 Kiu­kais­ten Wan­han pap­pi­lan pi­hal­la (Pap­pi­lan­ku­ja 3, Eu­ra). Järj. Eu­ran srk ja Ko­ti­seu­tu­yh­dis­tys Eu­ran Pirt­ti.

Ti 24.6. Musiikkihetki

klo 18 Pa­ne­li­an kir­kos­sa (Pa­ne­li­an­tie 40, Eu­ra). Järj. Eu­ran srk.

Ti 24.6. Kesähartaus

klo 18 Kot­kan­kal­li­on ko­dal­la (Tar­vais­ten­tie 787, Eu­ra). Järj. Eu­ran seu­ra­kun­ta.

Ti 24.6. Motoristikahvit

klo 18–20 Pa­ne­li­an Juh­la­ta­lol­la (Pa­ne­li­an­tie 28, Eu­ra). Järj. Pa­ne­li­an Juh­la­ta­lo.

Ke 25.6. Urkuhetki

klo 12 Eu­ran kir­kos­sa (Sork­kis­ten­tie 5) Järj. Eu­ran srk.

To 26.6. Kesäpäivän musiikkihetki

klo 12 Sä­ky­län kir­kos­sa (Ran­ta­tie 247). Veli-Mat­ti Vuo­ri ja Juha Jun­ni­la. Järj. Sä­ky­lä-Köy­li­ön srk.

To 26.6. Hei, me lauletaan kylästä kylään -yhteis­lau­lu­ti­laisuus

klo 18 Py­hä­jo­en ru­kous­huo­nees­sa (Py­hä­jo­en­tie 78, Sä­ky­lä). Järj. Py­hä­jo­en ky­läyh­dis­tys.

To 26.6. Musiikkihetki

klo 18 Hon­ki­lah­den kir­kos­sa (Kir­ko­nah­teen­tie 7, Eu­ra). Järj. Eu­ran srk.

Instagram

Menovinkit

To 19.6. Ihan pihalla! -tapahtuma

klo 10–13 Sä­ky­län pää­kir­jas­ton piha-alu­eel­la (Si­va­rin­ku­ja 6). Kep­pa­ri­ra­ta, pa­lo­au­to pai­kal­la, mah­dol­li­suus teh­dä it­sel­le ju­han­nus­vih­ta, mu­siik­kia. Järj. Sä­ky­län kir­jas­to­pal­ve­lut.

To 19.6. Kesäpäivän musiikkihetki

klo 12 Sä­ky­län kir­kos­sa (Ran­ta­tie 247). Mik­ko Pel­ko­nen. Järj. Sä­ky­lä-Köy­li­ön srk.

Pe 20.6. Juhannusjuhla

klo 20–24 Yt­ti­län Ot­tas­sa kun­nan ui­ma­ran­nal­la (Yt­ti­län Ot­tan­tie 80, Sä­ky­lä). Puf­fet­ti, let­tu­ja, mak­ka­raa, pi­ka­mölk­kyä. Kok­ko syt­tyy sään sal­lies­sa klo 23. Järj. Yt­ti­län ky­läyh­dis­tys.

La 21.6. Kesäkirkko

klo 12 Kiu­kais­ten Wan­han pap­pi­lan pi­hal­la (Pap­pi­lan­ku­ja 3, Eu­ra). Järj. Eu­ran srk ja Ko­ti­seu­tu­yh­dis­tys Eu­ran Pirt­ti.

Ti 24.6. Musiikkihetki

klo 18 Pa­ne­li­an kir­kos­sa (Pa­ne­li­an­tie 40, Eu­ra). Järj. Eu­ran srk.

Ti 24.6. Kesähartaus

klo 18 Kot­kan­kal­li­on ko­dal­la (Tar­vais­ten­tie 787, Eu­ra). Järj. Eu­ran seu­ra­kun­ta.

Ti 24.6. Motoristikahvit

klo 18–20 Pa­ne­li­an Juh­la­ta­lol­la (Pa­ne­li­an­tie 28, Eu­ra). Järj. Pa­ne­li­an Juh­la­ta­lo.

Ke 25.6. Urkuhetki

klo 12 Eu­ran kir­kos­sa (Sork­kis­ten­tie 5) Järj. Eu­ran srk.

To 26.6. Kesäpäivän musiikkihetki

klo 12 Sä­ky­län kir­kos­sa (Ran­ta­tie 247). Veli-Mat­ti Vuo­ri ja Juha Jun­ni­la. Järj. Sä­ky­lä-Köy­li­ön srk.

To 26.6. Hei, me lauletaan kylästä kylään -yhteis­lau­lu­ti­laisuus

klo 18 Py­hä­jo­en ru­kous­huo­nees­sa (Py­hä­jo­en­tie 78, Sä­ky­lä). Järj. Py­hä­jo­en ky­läyh­dis­tys.

To 26.6. Musiikkihetki

klo 18 Hon­ki­lah­den kir­kos­sa (Kir­ko­nah­teen­tie 7, Eu­ra). Järj. Eu­ran srk.