Blogi
Kirsi
 
Kiuru
Pulla päivässä pitää kurvit kunnossa ja luut piilossa! Olen Kirsi Kiuru, ja leipominen on yksi rakkaimmista harrastuksistani. Jauhot pöllyävät keittiössäni viikoittain. Välillä tulos miellyttää, välillä… aloitetaan alusta. Kirsin keittiössä -blogia olen pitänyt kohta kymmenen vuotta. Sieltä löytyy ohjeita, jotka jokainen osaa taatusti toteuttaa. Täydellistä leivonnaista metsästän edelleen.
11.9.2017 11.01

Popsi popsi porkkanaa ;)

Kirsi Kiuru

Silloin tällöin ihmiselle tekee hyvää nauttia terveelliset juureksensa kakussa. Tämä maukas ja mehevä porkkanakakku on tullut 1990-luvulla Amerikasta Suomeen. Samaan aikaan Amerikasta rantautuivat myös muun muassa jättimuffinssit, mutakakut ja cookiet.

Ka­kun me­he­vyy­den sa­lai­suus pii­lee pork­ka­na­raas­tees­sa ja ana­nas­murs­kas­sa. Pork­ka­na­ka­kun maku vain pa­ra­nee jää­kaa­pis­sa. Voit siis hy­vin teh­dä sen ko­ris­te­lua myö­ten val­miik­si jo tar­joi­lua edel­tä­vä­nä päi­vä­nä tai jopa pari päi­vää en­nen (kun­han se ei sit­ten tule syö­tyä…).

Pork­ka­na­ka­kun kuor­ru­te ja­kaa mie­li­pi­teet. Toi­set li­put­ta­vat su­la­te­juus­ton puo­les­ta (ku­ten minä) ja toi­set tuo­re­juus­ton puo­les­ta. Su­la­te­juus­to tuo pien­tä ”suo­lai­suut­ta”, mikä omas­ta mie­les­tä­ni on kiva kont­ras­ti ma­ke­an poh­jan kans­sa.

Ha­lu­tes­sa kuor­ru­tet­ta voi maus­taa esi­mer­kik­si ap­pel­sii­nin kuo­rel­la, val­ko­suk­laal­la tai voit käyt­tää maus­tet­tu­ja tuo­re­juus­toa tai maus­tet­tu­ja rah­ko­ja. Kuor­rut­teen pääl­le voi heit­tää man­te­li­rou­het­ta, päh­ki­nä­rou­het­ta, ap­pel­sii­nin kuor­ta tai vaik­ka it­se teh­ty­jä mi­ni­pork­ka­noi­ta so­ke­ri­mas­sas­ta.

Pork­ka­na­kak­ku on­nis­tuu aloit­te­le­val­ta lei­po­jal­ta­kin: tai­ki­nan ai­nek­set se­koi­te­taan yh­teen ei­kä säh­kö­vat­kain­ta tar­vi­ta. Glu­tee­ni­ton pork­ka­na­kak­ku syn­tyy kor­vaa­mal­la veh­nä­jau­hot glu­tee­nit­to­mal­la jau­ho­se­ok­sel­la.

Ja sit­ten oh­jee­seen (täl­lä oh­jeel­la tu­lee 2x1l suo­ra­kai­de­kak­kua tai puo­li­kas pel­ti pii­rak­kaa, ku­ten ku­vas­sa):

Picasa

Porkkanakakku/-piirakka

4 mu­naa

2dl öl­jyä

350g pork­ka­noi­ta

4dl so­ke­ria

1prk ana­nas­murs­kaa

4dl veh­nä­jau­ho­ja

1tl ruo­ka­soo­daa

1tl lei­vin­jau­het­ta

3/4tl suo­laa

1tl ka­ne­lia

Kuo­ri ja raas­ta pork­ka­nat hie­nok­si raas­teek­si. Vat­kaa mu­nat, öl­jy ja pork­ka­na­raas­te. Li­sää so­ke­ri ja ana­nas­murs­ka jouk­koon. Li­sää kes­ke­nään se­koi­te­tut kui­vat ai­neet. Kaa­da voi­del­tui­hin ja korp­pu­jau­ho­tet­tui­hin vuo­kiin (tai puo­lik­kaal­le pel­lil­le, 26x35cm). Pais­ta 175 as­tees­sa noin 45 mi­nuut­tia. Ku­moa ka­kut ja jääh­dy­tä.

Kuor­ru­te:

50 g voi­ta

100 g su­la­te­juus­toa

175 g to­mu­so­ke­ria

1½ tl va­nil­ja­so­ke­ria

Se­koi­ta kuor­rut­teen ai­neet kes­ke­nään ja le­vi­tä ka­kun pääl­le.

Pääl­le: man­te­li­rou­het­ta

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram