Blogi
Kirsi
 
Kiuru
Pulla päivässä pitää kurvit kunnossa ja luut piilossa! Olen Kirsi Kiuru, ja leipominen on yksi rakkaimmista harrastuksistani. Jauhot pöllyävät keittiössäni viikoittain. Välillä tulos miellyttää, välillä… aloitetaan alusta. Kirsin keittiössä -blogia olen pitänyt kohta kymmenen vuotta. Sieltä löytyy ohjeita, jotka jokainen osaa taatusti toteuttaa. Täydellistä leivonnaista metsästän edelleen.
22.5.2017 12.34

Raparperi-aika

Vihdoinkin alkaa raparperi-aika olemaan käsillä, kyllä sitä on odotettu! Kovin on vielä pientä vartista, mutta kasvaa kasvaa ;)

Ra­par­pe­ri on hyvä ka­liu­min läh­de. Se si­täl­tää myös pal­jon c-vi­ta­mii­nia ja kal­siu­mia. Ra­per­pe­ri on ko­vin kir­pe­ää. Kir­pey­den syy on ok­saa­li­hap­po. Ok­saa­li­hap­po si­too it­seen­sä eli­mis­tös­tä kal­siu­mia eli jos olet ra­par­pe­rin suur­ku­lut­ta­ja, muis­ta naut­tia ra­par­pe­rin ohes­sa jo­ta­kin kal­sium­pi­tois­ta esim. mai­to­tuot­tei­ta.. jää­te­lö pa­ras­ta ;) Täl­löin tur­vaat riit­tä­vän kal­siu­min saan­nin.

Ok­saa­li­hap­po ja sa­mal­la siis ra­par­pe­ri ei muu­ten sovi kih­ti­po­ti­lail­le ei­kä ni­vel­tu­leh­dus­ta po­te­vil­le... tie­sit­kö tä­män? Ra­par­pe­ris­ta käy­te­tään siis vain var­ret. Leh­det ovat näyt­tä­viä, mut­ta ne ovat myr­kyl­li­siä! Älä siis käy­tä leh­tiä "tar­joi­lu­as­ti­a­na".

Ra­par­pe­rin var­ret säi­ly­vät jää­kaa­pis­sa muu­ta­man päi­vän. Myö­hem­pää käyt­töä var­ten ra­par­pe­rit kan­nat­taa pa­kas­taa. Pil­ko kuo­ri­tut ra­par­pe­rit sen­tin-kah­den vii­pa­leik­si, so­ke­roi ke­vy­es­ti ja pa­kas­ta.

Kirsi Kiuru

Ra­par­pe­ri-oh­jei­ta on jos kai­ken­lai­sia, täs­sä iha­nan rous­ku­vaa herk­kua:

Raparperi-cashew­päh­ki­nä­pii­rakka

150 g voi­ta

2 dl so­ke­ria

3 ka­nan­mu­naa

150 g creme fraic­he

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

n. 150 g ra­par­pe­ria

n. 1 tl pe­ru­na­jau­ho­ja

n. 1 dl suo­lat­tu­ja cas­hew­päh­ki­nöi­tä (tai suo­lat­to­mia)

ri­paus va­nil­ja­so­ke­ria

Su­la­ta voi mik­ros­sa. Se­koi­ta su­la­tet­tu voi, so­ke­ri, ka­nan­mu­nat, creme fraic­he ja veh­nä­jau­ho/lei­vin­jau­he seos kes­ke­nään.

Kaa­da tai­ki­na voi­del­tuun ja korp­pu­jau­ho­tet­tuun kak­ku­vuo­kaan.

Pil­ko ra­par­pe­rit ja se­koi­ta pe­ru­na­jau­ho ja va­nil­ja­so­ke­ri se­kaan.

Le­vi­tä tai­ki­nan pääl­le. Rou­hi päh­ki­nät pie­nem­mik­si ja ri­pot­te­le

pii­ra­kan pääl­le.

Pais­ta 200c n. 45 min.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram