Blogi
Kirsi
 
Kiuru
Pulla päivässä pitää kurvit kunnossa ja luut piilossa! Olen Kirsi Kiuru, ja leipominen on yksi rakkaimmista harrastuksistani. Jauhot pöllyävät keittiössäni viikoittain. Välillä tulos miellyttää, välillä… aloitetaan alusta. Kirsin keittiössä -blogia olen pitänyt kohta kymmenen vuotta. Sieltä löytyy ohjeita, jotka jokainen osaa taatusti toteuttaa. Täydellistä leivonnaista metsästän edelleen.
10.8.2017 16.00

Rulla-herkkua

Kirsi Kiuru

Suussasulava kääretorttu on helppo ja nopea. Siitä voi tehdä leivoksia, kakkuja tai vaikka upeita jälkiruokia kuten charlotte russea.

Näil­lä vin­keil­lä kää­re­tort­tu on­nis­tuu taa­tus­ti:

Pa­ras vaah­to tai­ki­naan syn­tyy huo­neen­läm­pöi­sis­tä mu­nis­ta, jo­ten ota mu­nat hy­vis­sä ajoin en­nen lei­po­mis­ta huo­neen­läm­pöön.

Se, on­ko tai­ki­na tar­peek­si vaah­tou­tu­nut, on hy­vin help­po tar­kis­taa. Py­säy­tä vat­kain, nos­ta te­rät ylös. Pu­do­ta te­ris­tä tai­ki­naa vaah­don pin­nal­le. Jos tai­ki­nas­ta jää pin­taan ku­vi­oi­ta, vaah­to on val­mis­ta.

Kui­vat ai­neet kan­nat­taa eh­dot­to­mas­ti li­sä­tä tai­ki­naan sii­vi­län läpi, täl­löin tai­ki­naan ei tule paak­ku­ja. Tur­haa se­koit­ta­mis­ta tu­lee vält­tää jau­ho­ja li­sä­tes­sä, kuoh­keus kär­sii jos se­koi­te­taan lii­kaa.

Kää­re­tor­tun pe­ru­soh­jet­ta voit muo­ka­ta hel­pos­ti lem­pi­ma­ku­je­si ja -täyt­teit­te­si mu­kaan lu­ke­mat­to­mil­la ta­voil­la.

Suk­laa­kää­re­tort­tu­poh­ja eli unel­ma­tort­tu syn­tyy li­sää­mäl­lä tai­ki­naan kak­si ruo­ka­lu­si­kal­lis­ta tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta.

Myös poh­ja­tai­ki­naa voi ha­lu­tes­sa maus­taa. Li­sää jouk­koon esi­mer­kik­si puo­li tee­lu­si­kal­lis­ta kar­de­mum­maa tai vaik­ka kak­si ruo­ka­lu­si­kal­lis­ta val­mis­ta Ma­ri­an­ne-kark­ki­rou­het­ta. Mie­li­ku­vi­tus­ta ke­hiin!

Myös täy­tet­tä voi muun­nel­la hel­pos­ti. Täyt­tei­tä voi val­mis­taa not­kis­te­tus­ta jää­te­lös­tä, ker­ma­vaah­dos­ta, maus­te­tus­ta tuo­re­juus­tos­ta tai rah­kas­ta, suk­laa­mous­ses­ta, mar­jois­ta, hil­lois­ta, he­del­mis­tä, rou­hi­tuis­ta ma­kei­sis­ta tai suk­laas­ta.

Val­miin kää­re­tor­tun voi ha­lu­tes­sa kuor­rut­taa ja ko­ris­tel­la, jol­loin lop­pu­tu­los on pe­rin­teis­tä mal­lia juh­la­vam­pi. Toki pe­rin­tei­nen­kin on juh­la­va. Kuor­ru­tuk­seen so­pi­vat esi­mer­kik­si suk­laa, mar­si­paa­ni tai ker­ma­vaah­to ja ko­ris­te­luun non­pa­rel­lit, mar­jat ja he­del­mä­pa­lat tai vaik­ka syö­tä­vät ku­kat.

Glu­tee­nit­to­man saat kor­vaa­mal­la veh­nä­jau­hot joko pe­ru­na­jau­hoil­la tai glu­tee­nit­to­mal­la jau­ho­se­ok­sel­la.

Täs­sä siis pe­ru­soh­je ”pe­rus­täyt­teel­lä”… ome­na­hil­lon voit­ta­nut­ta ei ole… lemp­pa­ri kää­re­tort­tu­ni, sen kum­mem­min kruu­sai­le­mat­ta ;)

Kirsi Kiuru

OME­NA-KÄÄ­RE­TORT­TU

Ai­nek­set:

4 mu­naa

1½ dl so­ke­ria

1 dl veh­nä­jau­ho­ja

3/4 dl pe­ru­na­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Täy­te:

ome­na­hil­loa

Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri vaa­le­ak­si vaah­dok­si. Se­koi­ta kes­ke­nään jau­hot ja lei­vin­jau­he toi­ses­sa kul­hos­sa. Li­sää jau­ho­se­os sii­vi­län läpi vaah­toon va­ro­vas­ti nos­tel­len.

Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­rin pääl­le uu­ni­pel­lil­le ja pais­ta kes­ki­ta­sol­la 225 as­tees­sa 6–8 mi­nuut­tia kul­lan­rus­ke­ak­si.

Ku­moa kyp­sä tort­tu­le­vy toi­sel­le, puh­taal­le lei­vin­pa­pe­ril­le, jol­le on ri­po­tel­tu so­ke­ria. Pois­ta poh­ja­pa­pe­ri va­ro­vas­ti hi­vut­ta­en, kun tort­tu on hie­man jääh­ty­nyt.

Le­vi­tä hil­lo jääh­ty­neel­le tort­tu­le­vyl­le. Jätä noin 1/4 poh­jas­ta il­man täy­tet­tä.

Rul­laa tor­tuk­si lei­vin­pa­pe­rin avul­la. Aloi­ta täy­te­tys­tä le­ve­äs­tä reu­nas­ta. An­na ve­täy­tyä jää­kaa­pis­sa lei­vin­pa­pe­rin si­säl­lä 30–60 mi­nut­tia.

Ota kantaa

Näköislehti

Menovinkit

To 19.9. Kylätupakahvila

klo 17–20 Vaal­jo­en ky­lä­tu­val­la (Tar­vais­ten­tie 1041, Eu­ra). Kah­vi­lan herk­ku­jen li­säk­si myyn­nis­sä vi­han­nek­sia, mar­jo­ja, lei­von­nai­sia, ar­po­ja. Järj. Vaal­jo­en ky­ä­toi­min­ta­yh­dis­tys.

Pe 20.9. Satutuokio

klo 10 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa (Sa­ya­kun­nan­ka­tu 33). Al­le kou­lu­käis­ten tuo­ki­os­sa lu­e­taan sir­kus­sa­tu­ja. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut.

Pe 20.–21.9. Sieni­neu­von­ta­retki

klo 14–17 Sä­ky­läs­sä. Läh­tö Ju­van­kos­ken laa­vul­ta (Ju­van­kos­ken­tie 1, Loi­maa). Järj. Huo­vin­ret­ki ry.

La 21.9. Isä-lapsi -eräpolku

klo 12–14 Köy­li­ön Kan­kaan­pään am­pu­ma­ra­dal­la. Toi­min­nal­li­sia ras­te­ja, omia mak­ka­roi­ta voi pais­taa, MLL Köy­li­ön ki­os­ki. Järj. Köy­li­ön MLL ja Sä­ky­län-Köy­li­ön rhy.

La 21.9. Kanalasound goes public (again)!

klo 23 Pub­lic­Hou­se Lau­lu­lin­tu­ses­sa (Kaup­pa­tie 6, Kaut­tua). Rock-il­las­sa esiin­tyy Flash­back: Timo Jun­ni­la (ki­ta­ra), Jari Ran­ta­mä­ki (lau­lu), Timo Hil­ja­nen (rum­mut ja lau­lu), Ilk­ka Soi­ni (bas­so­ki­ta­ra ja lau­lu). Järj. Ka­na­la­sound ry.

Su 22.9. Sunnuntaimatinea

klo 15 Vuo­ren­maan seu­ra­ta­lol­la (Vuo­ren­maan­tie 726, Sä­ky­lä). Esiin­ty­vät tan­gop­rins­si 2024 Kul­ler­vo Kaup­pi ja Jo­han­na "Nan­na" Per­ko, sä­es­tys Las­se Paa­sik­ko ja Jo­han­nes Per­ko. Vä­li­a­jan jäl­keen tun­ti tans­si­mu­siik­kia. Li­pun hin­ta si­säl­tää kah­vin. Järj. The Bergs­land ja Vuo­ren­maan ky­läyh­dis­tys.

Ma 23.9. Digikahvila

klo 15–16.30 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa (Sa­ta­kun­nan­ka­tu 33). Ai­hee­na K-kau­pan verk­ko­pal­ve­lut. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut ja Sa­ta­o­pis­to.

Ma 23.9. Panelian murrepiiri

klo 17 Pa­ne­li­an Mei­je­ril­lä (Pa­ne­li­an­tie 36).

Ti 24.9. Alvarin päivä

klo 14–21 Kaut­tu­an Ruu­kin­puis­tos­sa (Se­pän­tie). Klo 14–16 Jo­ki­sau­nal­la lou­nas, klo 14–21 kah­vi­la, myy­mä­lä ja näyt­te­ly. Klo 17–20 Te­ras­si­ta­lon näyt­te­ly­huo­neis­to, Ilo­na Au­ra­maan atel­jee ja Te­ras­si­ta­lon kis­san koti au­ki. Klo 19 al­ka­en Te­ras­si­ta­lon mä­el­lä ul­ko­tu­li­pol­ku. Järj. Eu­ran kun­ta, Ruu­kin­puis­ton toi­mi­jat.

Instagram

Menovinkit

To 19.9. Kylätupakahvila

klo 17–20 Vaal­jo­en ky­lä­tu­val­la (Tar­vais­ten­tie 1041, Eu­ra). Kah­vi­lan herk­ku­jen li­säk­si myyn­nis­sä vi­han­nek­sia, mar­jo­ja, lei­von­nai­sia, ar­po­ja. Järj. Vaal­jo­en ky­ä­toi­min­ta­yh­dis­tys.

Pe 20.9. Satutuokio

klo 10 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa (Sa­ya­kun­nan­ka­tu 33). Al­le kou­lu­käis­ten tuo­ki­os­sa lu­e­taan sir­kus­sa­tu­ja. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut.

Pe 20.–21.9. Sieni­neu­von­ta­retki

klo 14–17 Sä­ky­läs­sä. Läh­tö Ju­van­kos­ken laa­vul­ta (Ju­van­kos­ken­tie 1, Loi­maa). Järj. Huo­vin­ret­ki ry.

La 21.9. Isä-lapsi -eräpolku

klo 12–14 Köy­li­ön Kan­kaan­pään am­pu­ma­ra­dal­la. Toi­min­nal­li­sia ras­te­ja, omia mak­ka­roi­ta voi pais­taa, MLL Köy­li­ön ki­os­ki. Järj. Köy­li­ön MLL ja Sä­ky­län-Köy­li­ön rhy.

La 21.9. Kanalasound goes public (again)!

klo 23 Pub­lic­Hou­se Lau­lu­lin­tu­ses­sa (Kaup­pa­tie 6, Kaut­tua). Rock-il­las­sa esiin­tyy Flash­back: Timo Jun­ni­la (ki­ta­ra), Jari Ran­ta­mä­ki (lau­lu), Timo Hil­ja­nen (rum­mut ja lau­lu), Ilk­ka Soi­ni (bas­so­ki­ta­ra ja lau­lu). Järj. Ka­na­la­sound ry.

Su 22.9. Sunnuntaimatinea

klo 15 Vuo­ren­maan seu­ra­ta­lol­la (Vuo­ren­maan­tie 726, Sä­ky­lä). Esiin­ty­vät tan­gop­rins­si 2024 Kul­ler­vo Kaup­pi ja Jo­han­na "Nan­na" Per­ko, sä­es­tys Las­se Paa­sik­ko ja Jo­han­nes Per­ko. Vä­li­a­jan jäl­keen tun­ti tans­si­mu­siik­kia. Li­pun hin­ta si­säl­tää kah­vin. Järj. The Bergs­land ja Vuo­ren­maan ky­läyh­dis­tys.

Ma 23.9. Digikahvila

klo 15–16.30 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa (Sa­ta­kun­nan­ka­tu 33). Ai­hee­na K-kau­pan verk­ko­pal­ve­lut. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut ja Sa­ta­o­pis­to.

Ma 23.9. Panelian murrepiiri

klo 17 Pa­ne­li­an Mei­je­ril­lä (Pa­ne­li­an­tie 36).

Ti 24.9. Alvarin päivä

klo 14–21 Kaut­tu­an Ruu­kin­puis­tos­sa (Se­pän­tie). Klo 14–16 Jo­ki­sau­nal­la lou­nas, klo 14–21 kah­vi­la, myy­mä­lä ja näyt­te­ly. Klo 17–20 Te­ras­si­ta­lon näyt­te­ly­huo­neis­to, Ilo­na Au­ra­maan atel­jee ja Te­ras­si­ta­lon kis­san koti au­ki. Klo 19 al­ka­en Te­ras­si­ta­lon mä­el­lä ul­ko­tu­li­pol­ku. Järj. Eu­ran kun­ta, Ruu­kin­puis­ton toi­mi­jat.

Instagram